Winkel

Drogisterij van der Gaag

3 oktober 2015
Drogisterij van der Gaag

Drogisterij van der Gaag is de oudste de winkel van Den Haag. Al meer dan 200 jaar is de hofleverancier te vinden aan de Groenmarkt in hartje centrum. Bijzonder is dat ze de oude geneeskrachtige middeltjes van toen nu nog steeds verkopen. Natuurlijk is het assortiment ondertussen aangevuld met hedendaagse producten, zoals drop, vitaminepillen, cosmetica en schoonmaakmiddelen.
Desalniettemin voelt het door de inrichting met (veel!) potten, houten tonnen, en koperen weegschalen, nog steeds alsof je 200 jaar terug gaat in de tijd. Naar de tijd dat Napoleon Bonaparte op oorlogspad was, maar ook de tijd dat Arie van der Gaag zo succesvol kruiden verkocht op de Groenmarkt, dat hij besloot dat hij een vast verkooppunt moest hebben. Hij kocht het 16de Eeuwse pand waar nu nog steeds drogisterij van der Gaag gevestigd is.

Drogisterij van der Gaag

Drogisterij van der Gaag

Drogisterij van der Gaag
De buitenkant is net zo bijzonder als de binnenkant. De gaper –boven de deur- werd door Arie van der Gaag zelf uitgezocht. In de 17de eeuw was het gebruikelijk dat een drogisterij zo’n beeld boven de deur had hangen. In 1984 moest de winkel het eventjes zonder gaper doen. Het beeld was gestolen en haalde de kranten. De grote vraag was dan ook: is het een grappenmaker, verzamelaar of een vandaal die de gaper meegenomen heeft? Die vraag is nooit beantwoord. Gelukkig bracht een Hagenaar het beeld na een paar weken terug. Het verhaal doet overigens de ronde dat dit niet helemaal vanzelf is gegaan, maar dat de eigenaar losgeld heeft betaald om het terug te krijgen. Hoe dan ook: eind goed al goed. De gaper kreeg een ‘nieuw’ oor, werd weer stevig aan de muur bevestigd, en is nog steeds te zien boven de ingang van de drogist.

Drogisterij van der Gaag

Geen reacties

Laat een reactie achter